iPhone на достъпна цена – не е невъзможно

327
Евтин iPhone 6

Телефоните на Apple успяха да се превърнат в еталон за качествен смартфон, за който много от хората си мечтаят. В същото време, цената на iPhone от последно поколение, или поне на актуалните модели, е далеч от достъпна, особено в България. Затова и търсенето на айфони втора употреба на вторичния пазар е изключително застъпено у нас.

Когато се говори за телефони втора ръка обаче, много хора изпитват притеснения от качеството, което ще получат за парите си. И това всъщност не е съвсем без основание.

Специално за iPhone-ите втора употреба, трябва да сме наясно, че много от продаваните слушалки са с изтекла или необслужваема в България гаранция. Тоест има вероятност да платим няколкостотин лева и да се окажете с красив, но неработещ телефон.

Една от възможностите да минимизираме риска от купуване на проблемен телефон е да купим реновиран (ремаркетиран, рециклиран) iPhone от специализирана за целта фирма. Какво означава това и как е възможно да се случи?

Електрониката, и в частност мобилните телефони, се развиват с изключителна бързина – актуален в момента телефон от висок клас само след няколко месеца е изместен от новия модел. В пълна степен това важи и за телефоните на Apple – iPhone.

Най-запалените фенове на смартфоните съответно са „принудени“ да си купят новоизлязлото телефонно „бижу“, а старият им телефон се изкупува на вторичния пазар. Част от тези „остарели“ телефони отиват в крайни потребители, но голям процент се придобиват от фирми, които изцяло ревизират, ремонтират при необходимост и продават тези обновени смартфони с гаранция. По този начин вие като потребители сте сигурни, че ще закупите качествен евтин смартфон с гаранция на по-ниска цена, въпреки че той няма да е „последния писък на модата“.

Реално фирмите, които продават реновирани iPhone-и дават възможност на хората с по-скромен бюджет да използват качествени смартфони с гаранция, на една значително по-достъпна цена.

Защо е важно да имаме гаранция за телефона втора употреба?

Ремаркетираните смартфони, въпреки че са доста по-евтини от чисто новите, все пак са с цена от няколкостотин лева. В случай, че нямаме гаранция за телефона (например сме го купили от сайт за телефони втора ръка), ако нещо се повреди ще трябва сами да платим за ремонта. Трябва да имаме предвид, че ремонтите на съвременните телефони не са никак евтини, и тази сделка може  в крайна сметка да ни струва повече, отколкото ако бяхме купили нов телефон.

Ако сме направили покупката на употребяван смартфон през фирма за реновирани телефони с гаранция, просто трябва да упражним потребителското си право на ремонт или замяна на телефона.