Мобилните стандарти на бъдещето

 Мобилните стандарти на бъдещето

“LTE ще предостави платформата за пускането на нови мобилни приложения, които ние едва започваме да си представяме“ – думите са не на кой да е, а на самия Ерик Шмид, главен изпълнителен директор на Google, който фокусира своето изказване на Световния мобилен конгрес тази година именно върху развитието на иновативния стандарт. Според Шмид „внедряването на LTE мрежи, съчетано с новите cloud – базирани услуги ще маркира през тази година нова ера на мобилна иновация.“

Long Term Evolution представлява един от двата най-перспективни мобилни стандарти от четвърто поколение (другият е мобилната версия на WiMAX). Първият се подкрепя най-вече от сектора на клетъчните комуникации и компании, като Nokia, Ericsson, ZTE и др., докато зад втория стоят играчи от компютърния бранш и най-вече Intel. LTE представлява еволюция на GSM мрежите, а WiMAX mobile – на безжичните компютърни стандарти, като WiFi. В крайна сметка обаче и двата предоставят високоскоростен пренос на данни (над 100 Mbps downlink и над 50Mbps uplink) в изцяло IP базирана среда и се определят като основните кандидати при изграждането на мобилни мрежи от четвърто поколение (4G). За незапознатите, първото поколение мобилни комуникации включва всички стандарти, които са аналогови (AMPS – Advanced Mobile Phone System, TACS – Total Access Communication System, както и използвания преди десетина години в България от РТК Мобиком стандарт NMT – Nordic Mobile Telephone System), втората генерация включва първите цифрови технологии, като GSM (Global System for Mobile communication), TDMA (Time Division Multiple Access) и др., а към третото поколение спадат първите широколентови стандарти, като UMTS и HSPA.

Но да се върнем на четвъртата генерация. Днес от WiMAX сектора изтъкват като свое предимство факта, че операторите на мрежи по този стандарт вече функционират успешно в десетки страни, докато първите LTE мрежи едва стартират на някои места по света. Отговорът на клетъчните оператори е, че дори и да е с известно закъснение, веднъж щом LTE технологията бъде внедрена повсеместно, надпревара няма да има. И този момент изглежда наближава, поне ако съдим по мненията по време на тазгодишния Mobile World Congress. Германският оператор О2, който е част от групата на Telefonica, обяви по време на събитието, че се очаква да стартира своите услуги по този стандарт на 1 юли. В края на миналата година това направи и немското подразделение на Vodafone, а третият водещ играч в страната – T-Mobile (собственост на Deutsche Telekom) по-рано обяви датата 1 април.

Също в Барселона австрийският оператор 3 представи заедно с технологичния си партньор ZTЕ новата си мрежа, наречена 3Meganetwork, която сега работи по стандарта HSDP+ и обяви плановете си за скорошно пускане на LTE услуги, които ще заработят в големите градове на страната още през тази година. Това ще позволи на австрийските потребители да използват новите мултимедийни услуги на компанията, като 3Videothek и 3MobileTV. Самата ZTE демонстрира на конгреса прототип на новото си LTE-A CoMP (Coordinated Multipoint Transmission) решение, с което достигна скорост от 1Gbps за даунлоуд. Очаква се продуктът да бъде на пазара през 2012 г. Междувременно изследователи от Fraunhofer представиха първото решение, което позволява излъчването на триизмерни филми през LTE-Advanced мрежа. Компанията Movius пък показа в Барселона нова система за видеоконференции, базирана на същия 4G стандарт. По всичко личи, че разнообразието от приложения тепърва ще нараства, което ще спомогне за по-бързото популяризиране на стандарта.

У нас операторите вече водят разговори с основните производители на LTE оборудване, научи Kaldata от източници от бранша. В момента секторът очаква Комисията за регулиране на съобщенията да обяви конкурс за лицензи по новата технология, но никой не знае кога ще се случи това. Някои анализатори дори се опасяват, че ако страната ни изостане още малко с навлизането на четвъртото поколение мрежи, тя ще стане неконкурентоспособна във време, когато в много европейски държави подобни услуги вече стартират.

NFC (Near Field Communication)

Този стандарт описва технология за безжичен пренос на данни на много близко разстояние (до 10 см.), на честота от 13.56 MHz и достига скорости под 900 kbps. Ако NFC чиповете бъдат масово внедрени в мобилните телефони и таблетите, се очаква те да спомогнат за развитието на стотици нови решения за контрол на достъпа, безкасово заплащане в заведения и магазини, предплатени услуги и др. Още една интересна възможност за използване на NFC са peer-to-peer комуникациите – споделяне на съдържание между двама потребители, чрез просто доближаване на устройствата им. Като се има предвид, че Bluetooth не успя да се наложи за тези цели обаче, все още е спорно до колко новият безжичен протокол ще има успех.

У нас NFC технологията се използва от оператора на мобилни разплащания СЕП България, който обаче все още се бави с пазарния си старт и не е сигурно дали и кога ще заработи официално. Същевременно NFC заема важно място в стратегията за изграждане на цял нов „интелигентен“ град в Южна Корея. Той се нарича Инчеон и представлява първия по рода си изкуствено създаден град с изцяло интелигентна инфраструктура. В него потребителите ще могат да използват стандарти, като RFID и NFC, за достъп до градския транспорт, административните сгради, редица обществени, развлекателни и спортни комплекси и др.

На тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес Near Field Communication беше сред най-често споменаваните думи и очакванията са именно през 2011 г. да видим бум на услугите, базирани на тази технология. За това говорят както няколкото големи алианса между компании от сектора на мобилните комуникации и финансови институции, така и появата на множество интересни стартиращи фирми, предлагащи NFC решения.

IMS (IP Multimedia Subsystem)

Представлява архитектура за доставка на мултимедийни мобилни услуги в IP среда. Концепцията е създадена от организацията 3GPP (3rd Generation Partnership Project) и използва бързо развиващия се протокол SIP (Session Initiation Protocol), за да улесни интеграцията на различни интернет услуги с мобилните мрежи. Според прогнози на ABI Research, през тази година операторите ще инвестират общо 12.5 млрд. щ. долара в IMS оборудване и други подобни решения, което означава ръст от 4.2% на годишна база.

Очакванията са тази технологична платформа да спомогне за появата на редица нови бизнес услуги, включително интеграция с Outlook календара или други фирмени бази данни (системата може например да се информира автоматично кога потребителят е в среща и да пренасочва обаждания към негов колега). Друга възможност е последователното търсене на потребител на неговия фиксиран сужебен, мобилен и домашен телефон, интегрирани разговори между мобилни номера и различни VoIP акаунти и др. У нас Мтел внедри IMS платформа преди няколко години, но все още предстои по-широкото навлизане на този вид услуги на пазара.

Източник: Kaldata.COM

Related post

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *