Как се пренареждат позициите в мобилния сектор, след MWC 2011

 Как се пренареждат позициите в мобилния сектор, след MWC 2011

Дали тази позиция на мобилната шахматна дъска ще донесе успех на редмъндския гигант, разбира се остава спорно. Защото, ако той застава на страната на телеком операторите, то неговите основни конкуренти – Google, Apple и Research In Motion – вече показаха ясно, че ще изберат страната на … крайните потребители, които искат плоски цени за мобилен интерент, достъпен пренос на данни в роуминг и разнообразие от нови приложения. А с желанията на потребителите ще трябва да се съобразят всички – разработчици на устройства, на операционни системи, приложения или собственици на мрежи.

Нещо повече – конкурентите на Microsoft съумяха да привлекат на своя страна и мощта на малкия бизнес – хиляди малки и средни фирми или независими екипи за разработка на приложения, които ежедневно създават иновативни услуги върху платформи като Android и iOS. А отдавна е доказано, че малкият бизнес и стартиращите компании са най-голямата икономическа сила в света и най-големият източник на иновации.

Само ден след Стив Балмър, същата зала препълни и Ерик Шмид, който скоро няма да бъде главен изпълнителен директор на Google. Той показа, че компанията не се притеснява от партньорството на Microsoft и Nokia, и позиционира Android като подходяща алтернатива за младите разработчици на приложения.

Всъщност въпреки шума около избора на Nokia да прави телефони с Windows Phone 7, сякаш големият победител на този мобилен конгрес беше именно Google. Нови телефони с нейната платформа Android показаха Sony Ericsson, LG, ZTE, Huawei, Alcatel One Touch и много други фирми. Любопитно е, че въпреки проблемите на Google с китайското правителство, водещите производители от поднебесната империя очевидно са взели решение да подкрепят операционната система Android.

След приключването на конгреса, спокойно можем да посочим като победител и мобилния стандарт от четвърто поколение LTE (Long Term Evolution). Ако на миналогодишното издание на конгреса конкурентната 4G технология WiMAX беше почти толкова споменавана, то сега тази абревиатура почти не се чуваше. На досегашния довод на WiMAX операторите, че те вече функционират от няколко години и имат доволни клиенти, сега най-често споменаваният отговор на GSM компаниите е: веднъж щом LTE мрежите бъдат внедрени, конкуренция няма да има. Дали наистина ще е така? Вероятно отговорът на този въпрос вече ще бъде известен по време на Mobile World Congress 2012.

Александър Александров
Специално за Kaldata от Барселона

Източник: Kaldata.COM

Related post

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *